Weer

Zee- en kustweerbericht

Laatste update : 02/04 09.00 u.

Weerbeeld

Vandaag is het wisselend tot zwaarbewolkt met kleine kans op een spatje regen of een bui. Maxima rond 10 graden. De wind waait zwak tot matig uit zuidzuidwest, ruimt naar west tot westzuidwest en neemt toe tot matig à vrij krachtig.

Vanavond en vannacht is het bewolkt met kans op plaatselijke enkele buien. Het kwik zakt tot 6 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit westzuidwest, ruimt naar noordwest en neemt af tot matig.

De golfhoogte langs de kust stijgt van 40 cm deze ochtend naar 100 cm deze nacht. De temperatuur van het strandwater ligt rond 7 graden.

Legende

Datum: lokale tijd.
Richting (Sector): in streken (16 sectoren van 22.5 graden. Bijvoorbeeld: NW = wind uit het noordwesten.)
Kracht/Pieken (Bft): in Beaufort (De schaal van Beaufort wordt gebruikt om windsnelheid aan te duiden. Bijvoorbeeld: 7 Beaufort = harde wind.)
Golfhoogte (standaarddeviatie) (cm): De significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte van de top-33% (H33%) van alle waargenomen golven in een zeker tijdsinterval. We gebruiken de Hs-waarde in de maritieme meteorologie omdat het onmogelijk is elke golf afzonderlijk te voorspellen. Het komt vrij goed overeen met de door zeelui geschatte waarde. Worden er b.v. 210 golven gemeten dan wordt het gemiddelde berekend van de hoogste 70 golven. Naast de verwachte golfhoogte staat tussen haakjes de standaarddeviatie (σ), die een maat is voor de betrouwbaarheid van de verwachte Hs. Het wil zeggen dat 85% van de golven kleiner zal zijn dan de verwachte (Hs+σ) cm. Staat er b.v. 60(30), dan wordt een significante golfhoogte verwacht van 60 cm en zal 85% van de golven kleiner zijn dan 60+30=90 cm. Het theoretische maximum van een individuele golf is twee keer de Hs.