Weer

Zee- en kustweerbericht

Laatste update : 23/02 12.00 u.

Weerbeeld

Deze namiddag is het wisselend tot zwaarbewolkt met buien, eventueel gepaard met korrelhagel en onweer. In de loop van de namiddag komen er wat meer opklaringen en wordt het droger. De maxima schommelen rond 8 graden. Er waait een vrij krachtige en later matige zuidwestenwind.

Vanavond en vannacht wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af en het zou droog blijven op een bui na. De minima liggen rond 2 à 3 graden bij een matige wind uit zuidzuidwest tot zuid.

De golfhoogte langs de kust neemt af van 100 cm naar 50 cm tegen morgenochtend. De temperatuur van het strandwater bedraagt 9 graden.Meer uitleg bij de grafieken

Datum: lokale tijd.
Richting (Sector): in streken (16 sectoren van 22.5 graden. Bijvoorbeeld: NW = wind uit het noordwesten.)
Kracht/Pieken (Bft): in Beaufort (De schaal van Beaufort wordt gebruikt om windsnelheid aan te duiden. Bijvoorbeeld: 7 Beaufort = harde wind.)
Golfhoogte (standaarddeviatie) (cm): De significante golfhoogte is de gemiddelde hoogte van de top-33% (H33%) van alle waargenomen golven in een zeker tijdsinterval. We gebruiken de Hs-waarde in de maritieme meteorologie omdat het onmogelijk is elke golf afzonderlijk te voorspellen. Het komt vrij goed overeen met de door zeelui geschatte waarde. Worden er b.v. 210 golven gemeten dan wordt het gemiddelde berekend van de hoogste 70 golven. Naast de verwachte golfhoogte staat tussen haakjes de standaarddeviatie (σ), die een maat is voor de betrouwbaarheid van de verwachte Hs. Het wil zeggen dat 85% van de golven kleiner zal zijn dan de verwachte (Hs+σ) cm. Staat er b.v. 60(30), dan wordt een significante golfhoogte verwacht van 60 cm en zal 85% van de golven kleiner zijn dan 60+30=90 cm. Het theoretische maximum van een individuele golf is twee keer de Hs.

Cookies opgeslagen