Weer

Weer voor de komende dagen

Laatste update: 20/02 17.00 u.

Algemene luchtgesteldheid

Een koufront trekt in de avond over ons land. Op het koufront kunnen er felle rukwinden voorkomen. Dit koufront wordt snel gevolgd door een hoogtetrog met enkele buien, maar geleidelijk stabiliseert de atmosfeer en klaart het overal op.

Vanavond

Vanavond trekt de neerslagzone verder landinwaarts en verlaat ons land in de Oostkantons net voor middernacht. In Hoog-België kan de regen transformeren tot smeltende sneeuw of in de hoogste toppen tot sneeuw. Achter de neerslagzone krijgen we overwegend helder weer. De minima liggen tussen -2 en +5 graden. Vooral in de Ardennen kunnen er lokaal ijsplekken gevormd worden. De wind waait eerst nog vrij krachtig tot lokaal krachtig uit het zuidwesten tot westen, met pieken tot 80 km/u of lokaal wat meer. Later zal de wind afnemen tot overwegend matig uit het westen.

Vrijdag

Vrijdag krijgen we eerst overal brede opklaringen, met mogelijk wat nevel in het zuidoosten van het land of plaatselijk wat meer hoge wolkenvelden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en wordt het bij momenten zwaarbewolkt, maar het blijft droog. De maxima schommelen tussen 5 en 10 of lokaal 11 graden in het westen. De zuidwestenwind waait matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee. Er zijn windstoten mogelijk rond 40 à 60 km/u of lokaal wat meer.


Vrijdagnacht zorgt een slepend front boven de Noordzee en Nederland voor vrij veel bewolking in het noorden van het land. Het blijft wel droog. Vooral in de zuidelijke helft van het land kunnen er soms brede opklaringen voorkomen. De minima liggen tussen 0 en 8 graden bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Zaterdag

Zaterdag begint de dag in het noordwesten van het land zwaarbewolkt met wat lichte regen of motregen. Elders is het droog met nog opklaringen. In de loop van de dag wordt het vrijwel overal zwaarbewolkt met nu en dan wat lichte regen of motregen, 's nachts volgt er meer regen. Het wordt zeer zacht met maxima in de latere namiddag van 6 graden in Hoog-België en 11 of 12 graden in Vlaanderen. De strakke zuidwestenwind waait in het binnenland vrij krachtig met rukwinden van 50 tot 70 km/u en aan zee krachtig tot mogelijk zeer krachtig met rukwinden tot 70 à 75 km/u.

Zondag

Zondag trekt vanaf het westen een golfstoring over het land en is het eerst zwaarbewolkt met regen, bij momenten matige regenval. In de namiddag wordt het vanaf de kust droger en wisselend bewolkt met nog enkele lokale buien. De maxima liggen tussen 8 graden in Hoog-België en 11 of 12 graden in het westen van het land. De wind wordt vrij krachtig tot soms krachtig met rukwinden van 60 tot 80 km/u en waait eerst uit zuidwest tot west, in de namiddag uit west tot noordwest. Aan zee wordt de wind mogelijk tijdelijk zeer krachtig met rukwinden tot 90 à 100 km/u.

Maandag

Maandagochtend is het vrij rustig, fris en op de meeste plaatsen droog met opklaringen: In de loop van de dag trekt een warm front vanuit het zuidwesten over het land en wordt het zwaarbewolkt met kans op wat regen. De temperaturen klimmen in de namiddag tussen 9 en 13 graden. De matige zuidelijke tot zuidoostelijke wind wordt in de loop van de dag vrij krachtig uit zuidwest met rukwinden van 50 tot 70 km/u. Aan zee wordt de zuidwestenwind krachtig met rukwinden tot 70 à 80 km/u.

Dinsdag

Dinsdag wordt het wisselvallig met enkele buien in Laag- en Midden.België maar tussendoor ook opklaringen. In de Ardennen is het meestal zwaarbewolkt met regen of buien. De maxima liggen tussen 5 en 9 graden; Er waait nog altijd een stevige wind ut west tot zuidwest:, matig in het binnenland maar vrij krachtig aan zee. Er zijn rukwinden mogelijk tot 60 à 70 km/u.

Woensdag

Ook woensdag wordt het wisselvallig met soms fikse buien die in de Ardennen een winters karakter aannemen. Er is ook kans op korrelhagel en een donderslag. De maxima liggen tussen 2 en 7 graden. De wind waait overwegend vrij krachtig in het binnenland uit westelijke richtingen, aan zee krachtig uit westnoordwest. Tijdens de buien kunnen de rukwinden oplopen tot 80 km/u.

Donderdag

Op donderdag is het waarschijnlijk nog wisselvallig met buien die in de Ardennen winters zijn van karakter en voor een accumulatie kunnen zorgen. De maxima liggen tussen 1 en 7 graden. De wind is vrij krachtig en aan zee krachtig uit west tot noordwest. Of een nieuwe Atlantische stormdepressie ons regen, zachtere temperaturen en rukwinden tot 90 km/u brengt is nog niet zeker.