Weer

Weer voor de komende dagen

Laatste update: 18/05 22.00 u.

Algemene luchtgesteldheid

Een complexe lagedrukzone strekt zich uit van het noorden van de Atlantische Oceaan tot Scandinavië en zelfs Oekraïne. Ze zorgt voor de aanvoer van koele en onstabiele zeelucht naar onze streken.
Vannacht zorgt een mobiele hogedrukwig voor een stabilisatie van de atmosfeer. Woensdag zorgt een hoogtetrog in de loop van de dag opnieuw voor (onweers)buien.

Vannacht

Vannacht trekken de laatste (onweers)buien oostwaarts en wordt het grotendeels droog en wisselend bewokt. De minima liggen tussen +1 graad in sommige Ardense valleien en 9 graden aan zee. In het centrum schommelen de minima tussen 6 en 8 graden. De wind wordt zwak tot matig en krimpt geleidelijk naar het zuidwesten.

Woensdag

Woensdagochtend is het tijdelijk nog droog met enkele opklaringen in het centrum en het oosten van het land. In het westen zijn er al snel veel wolken met geleidelijk ook enkele buien. In de loop van de namiddag vallen er in het binnenland meer en intensere buien, plaatselijk met onweer, hagel of felle windstoten. In de kuststreek wordt het dan droger en zonniger. De maxima liggen tussen 10 graden in de Ardennen en 15 of lokaal 16 graden in Vlaanderen. De matige zuidwestenwind ruimt in de loop van de dag naar het noordwesten.

Woensdagavond verlaten de (onweers)buien ons land via Duitsland. In de nacht van woensdag op donderdag wordt het rustig, droog en lichtbewolkt. In de loop van de nacht kan er nevel, mist of lage bewolking gevormd worden, vooral dan in het oosten van het land. De minima schommelen tussen 3 en 9 graden, bij een meestal zwakke wind die krimpt naar zuidwest tot west.

Donderdag

Donderdag start grijs in het oosten van het land, elders zijn er mooie opklaringen. Nadien ontwikkelen er zich in de voormiddag stapelwolken, waaruit lokaal een klein buitje kan vallen. In de loop van de namiddag neemt de hoge en middelhoge bewolking toe, maar het blijft overal nog droog. De maxima liggen tussen 12 en 17 graden, bij een matige wind uit het zuidwesten.

Vrijdag

Vrijdag wordt het erg winderig met een wisselende bewolking en buien die in de namiddag en 's avonds talrijker en intenser worden. Er is kans op enkele donderslagen. De maxima schommelen tussen 12 graden in de Hoge Venen en 16 graden in de Kempen. De wind wordt vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot zeer krachtig aan zee uit zuidwestelijke richtingen. De rukwinden kunnen oplopen tot 70 à 80 km/u, aan zee mogelijk tot 80 à 90 km/u.

Zaterdag

Zaterdag wordt een onstuimige dag met veel bewolking en geregeld regen of buien. Sommige buien kunnen intens zijn en gepaard gaan met onweer. Het is daarbij ook veel te fris voor de tijd van het jaar met maxima van 8 graden in de Hoge Venen tot 13 à 14 graden in Vlaanderen. De wind waait overwegend  vrij krachtig uit west tot zuidwest met rukwinden tot 60 à 70 km/u.

Zondag

Zondag is het aanhoudend fris en wisselvallig met enkele buien, vooral dan in de loop van de namiddag. In de voormiddag is er kans op bredere opklaringen. Met temperaturen tot hooguit 14 graden is het nog altijd zeer fris bij een strakke zuidwestenwind.

Maandag

Ook maandag is het nog wisselvallig en fris met soms buien. De temperaturen zijn aanhoudend ondermaats met maxima van 8 tot 14 graden. De zuidwestenwind blijft goed voelbaar.

Dinsdag

Ook dinsdag lijkt het buiig te blijven met maxima tot 14 à 15 graden.

Cookies opgeslagen