Weer

Weer voor de komende dagen

Laatste update: 23/02 12.00 u.

Algemene luchtgesteldheid

Ons weer wordt nog tot zondagochtend bepaald door onstabiele maritieme lucht van polaire oorsprong. Deze luchtsoort bereikt onze regio via de zuidelijke flank van een complexe lagedrukzone ten noorden van Schotland en boven de Noorse Zee. Soms trekt een hoogtetrog mee in deze luchtcirculatie en dat zorgt voor een verdere toename van de onstabiliteit.
Zondag bereikt een Atlantische depressie Frankrijk via Bretagne. De storing die eraan verbonden is, trekt naar ons land en blijft ook maandag nog slepen boven onze streken. Dinsdag zou een mobiele hoogterug zorgen voor wat meer rust in de atmosfeer.

Vrijdag

Deze namiddag wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt met nog lokale buien, vooral in het noordwesten van het land en op de zuidelijke flank van de Ardennen. Soms kunnen ze vergezeld zijn van korrelhagel. De maxima liggen tussen 4 of 5 graden op de Ardense hoogten en 8 of 9 graden in Laag-België. De wind waait meestal vrij krachtig uit het zuidwesten, met rukwinden rond 60 of 70 km/h. Op het einde van de namiddag krimpt hij naar zuid tot zuidwest en neemt de windkracht een beetje af.

Vanavond

Vanavond en vannacht blijft het wisselend tot soms zwaarbewolkt met nog regenbuien of voorjaarsbuien. Later vannacht kan er zelfs wat sneeuw vallen in de Ardennen, die tijdelijk een wit tapijtje kan vormen in de Hoge Venen. De minima liggen tussen 0 en 2 graden op de Ardense hoogten en rond 2 of 3 graden elders. De wind waait matig uit zuid tot zuidwest, met rukwinden rond 40 of 50 km/h.

Zaterdag

Morgen is het wisselend tot soms zwaarbewolkt. 's Ochtends vallen er nog (winterse) buien op het reliëf in het oosten van ons land. Elders wordt het tijdelijk droger, hoewel enkele geïsoleerde buitjes mogelijk blijven. In de loop of op het einde van de namiddag bereikt een meer gestructureerde buienzone het zuidwesten van ons land, waarna deze zich uitbreidt naar de andere streken. Er kan soms felle neerslag vallen, meestal als regen, maar op sommige plaatsen als korrelhagel of smeltende sneeuw. De maxima liggen tussen 3 en 5 graden in de Ardennen en rond 6 of 7 graden elders. De wind waait matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidwest. Op het einde van de dag krimpt hij naar het zuiden. Er zijn windpieken mogelijk rond 50 km/h.

Zaterdagavond verwachten we nog buien van regen, korrelhagel of smeltende sneeuw. Op de Ardense hoogten (boven 400-500 m) kan het wat wit worden door sneeuwval. Tijdens het tweede deel van de nacht wordt het in het westen en het centrum droger met kans op opklaringen. De minima liggen tussen 0 en 4 graden. De wind waait meestal matig tot soms nog vrij krachtig op de Ardense hoogten, eerst uit zuidoost tot zuid en later ruimend naar zuid tot zuidwest. Ten zuiden van Samber en Maas zijn rukwinden rond 50 km/h mogelijk.

Zondag

Zondagochtend is het wisselend bewolkt met nog enkele geïsoleerde buien. 's Namiddags wordt het betrokken en trekt een actieve regenzone vanuit Frankrijk over ons land. Tijdens de nacht van zondag op maandag kan er vrij veel regen vallen. De maxima liggen tussen 5 en 9 graden. De wind waait matig uit het zuiden, krimpend naar zuidoost.

Maandag

Maandagochtend regent het. Vervolgens trekt de regenzone weg in de richting van de Noordzee en Nederland. Het blijft evenwel vrij bewolkt met nog enkele buien of wat lichte regen. Het wordt een beetje zachter, met maxima tussen 7 en 11 graden. De wind waait matig en draait naar het noordoosten. Aan zee wordt hij vrij krachtig.

Dinsdag

Dinsdag is het overwegend droog met vooral in Vlaanderen opklaringen. In de zuidoostelijke helft van het land blijft het vrij bewolkt met kans op wat lokale motregen of lichte regen. De wind waait matig uit noord tot noordoost. De maxima liggen tussen 5 en 9 graden.

Woensdag

Woensdag bereikt een storing ons land vanaf de Britse Eilanden. Het wordt bewolkt met eventueel een beetje regen of lichte regen op sommige plaatsen, vooral in Vlaanderen. In het zuidoosten van het land zijn enkele opklaringen mogelijk. De maxima liggen tussen 6 en 10 graden. De wind waait zwak uit veranderlijke richting.

Donderdag

Donderdag is het overwegend droog met soms enkele opklaringen. De wind waait zwak en soms matig uit het zuiden. De maxima liggen tussen 7 en 11 graden.

Verwachtingen 14 dagen

Tijdens het eerste weekend van maart lijkt de kans op neerslag aan te houden. Daarna zou het droger en zachter worden met soms zon. De maxima klimmen geleidelijk richting 15 graden.

Cookies opgeslagen