Weer

Weer voor de komende dagen

Laatste update: 20/10 22.00 u.

Algemene luchtgesteldheid

Een complexe lagedrukzone boven Scandinavië zorgt boven ons land nog tijdelijk voor een zuidwestelijke luchtstroming en voert vrij zachte maar onstabiele maritieme lucht over ons land. In de loop van de nacht trekt de zich uitdiepende depressiekern Aurore van het zuiden van Engeland via de zuidelijke Noordzee en het noordwesten van Nederland richting Denemarken. De storingen eraan verbonden trekken vannacht en donderdagochtend van west naar oost over het land en gaan gepaard met een sterk windveld. Daarbij kan de onstabiele luchtmassa aanleiding tot zeer zware windstoten.

Donderdag wordt de stroming westelijk tot noordwestelijke en wordt er gevoelig frissere en onstabiele maritieme lucht aangevoerd. In de loop van de dag trekt een storing vanaf de kust richting Ardennen. De dagen nadien verblijven we nog altijd in frisse maritieme lucht. In het weekend zorgt een mobiele hogedrukwig vanaf het westen voor rustiger weer en een stabilisatie van de atmosfeer.

Vannacht

Vannacht wordt het zwaarbewolkt met regen en soms fikse en lokaal onweerachtige buien. De wind neemt in kracht toe en wordt vrij krachtig tot krachtig uit zuidwestelijke richtingen met rukwinden op de meeste plaatsen van 70 tot 90 km/h en lokaal is zelfs 100 km/h niet uitgesloten. In de late nacht ruimt de wind aan zee plots naar noordwest en neemt dan verder toe naar zeer krachtig of tijdelijk stormachtig met rukwinden van 90 tot 110 à 120 km/h. In het binnenland ruimt de wind tegen ochtend naar westelijke richtingen. Wees voorzichtig, tijdens een onweer zijn sterkere windstoten mogelijk. De minima liggen tussen 7 en 11 graden.

Donderdag

Donderdag is het wisselend tot soms zwaarbewolkt met perioden van regen en buien. In het zuiden van het land is daarbij een donderslag mogelijk. De westelijke wind is aanvankelijk matig tot vrij krachtig en lokaal zelfs nog krachtig met rukwinden van 60 tot 80 km/h. In de loop van de namiddag ruimt de wind naar noordwestelijke richtingen en neemt hij in kracht af. Aan zee is de wind eerst nog zeer krachtig uit westnoordwest met rukwinden van 80 à 90 km/h, in de namiddag afnemend naar vrij krachtig uit noordwest. Het wordt een stuk frisser met maxima van 8 tot 12 graden.Donderdagavond zijn nog enkele buien mogelijk in het oosten, elders klaart het grotendeels uit. In de nacht van donderdag op vrijdag wordt het droog met op de meeste plaatsen brede opklaringen. De wind wordt zwak tot matig uit west tot zuidwest in het binnenland, en matig tot vrij krachtig uit westnoordwest aan zee. In de Ardense valleien kan het op sommige plaatsen gaan vriezen. In het centrum van het land schommelen de minima tussen 2 en 5 graden. Vlak aan zee halen we nog zo'n 10 graden.

Vrijdag

Vrijdag start de dag op vele plaatsen met brede opklaringen, maar geleidelijk neemt de bewolking toe vanaf het noorden. Het wordt dan wisselend tot soms zwaarbewolkt en in de loop van de namiddag en 's avonds vallen er enkele buien. We halen maxima van 7 tot 9 graden op het Ardense reliëf en 10 tot 12 graden in het westen van het land. Het wordt winderig; aan zee waait er een vrij krachtige tot krachtige westelijke wind die ruimt naar noordwest, in het binnenland is de wind matig tot soms vrij krachtig uit zuidwestelijke richtingen, ruimend naar west. De rukwinden lopen op tussen 50 en 65 km/h.

Zaterdag

Zaterdag wordt het rustig en wisselend bewolkt.Het blijft zo goed als droog al is een lokaal buitje niet geheel uitgesloten. De maxima liggen tussen 8 graden in de Hoge Venen en 13 à 14 graden aan zee. De wind is overwegend zwak, aan zee matig, uit zuidelijke tot zuidoostelijke richtingen.

Zondag

Zondag is het vrij zonnig met hoge wolkensluiers. Het blijft droog bij maxima rond 9 à 10 graden in de Ardennen en 12 tot 14 graden in Vlaanderen. De wind waait meestal matig uit zuidelijke richtingen.

Maandag

Maandag wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt met lokaal wat regen of een bui. De maxima schommelen tussen 10 en 15 graden.

Dinsdag

Dinsdag blijft het mogelijk droog met wolkenvelden en lokaal brede opklaringen. We halen maxima van 8 tot 13 graden.

Woensdag

Woensdag lijkt het opnieuw wat zachter te worden maar ook winderig met kans op enkele buien. De temperaturen stijgen mogelijk tot 17 graden in het westen van het land.

Cookies opgeslagen