Weer

Weer voor de komende dagen

Laatste update: 18/01 22.55 u.

Algemene luchtgesteldheid

Aan de noordelijke flank van een hogedrukzone boven Zuid-Europa trekt vannacht en dinsdagochtend vanaf het westen een warm front, verbonden aan depressie ten westen van Ierland, over het land. Daarachter komen we tot donderdag terecht in een warme sector met vochtige en zeer zachte oceanische lucht, aangevoerd door een zeer sterke zuidelijke tot zuidwestelijke stroming. In de loop van de dinsdag en woensdag nestelt de depressie zich boven de Britse Eilanden en donderdagochtend trekt het koufront van west naar oost door het land. Dan komen we opnieuw terecht in de polair maritieme lucht.

Vannacht

Vannacht is het zwaarbewolkt en vallen er aanvankelijk nog buien, vooral dan in het oosten. In de Hoge Ardennen kunnen die nog altijd een winters karakter aannemen. Later vannacht trekt een actieve storing vanaf het westen over het land met regen in Laag- en Midden-België soms matige regenval. In Hoog-België valt de eerste neerslag als smeltende sneeuw of sneeuw die later overgaat in regen die eventueel tijdelijk zou kunnen aanvriezen. De minima schommelen tussen -1 graad op de Hoge Venen, +3 of +4 graden in het centrum en +5 graden over het westen. De matige zuidwestelijke wind wakkert aan en wordt vrij krachtig, aan zee krachtig, uit zuidzuidwest. Er zijn daarbij rukwinden mogelijk tot rond 60 km/u in het binnenland en tot 70 à 75 km/u aan de kust.

Dinsdag

Dinsdag begint de dag met regen, in de Hoge Ardennen aanvankelijk nog (smeltende) sneeuw of eventueel wat lokale aanvriezende regen. In de loop van de namiddag wordt het droger vanaf het westen met soms enkele korte opklaringen. Het is al behoorlijk zacht met maxima van 1 of 2 graden op de Ardense hoogten tot 10 of 11 graden over het uiterste westen. De wind waait matig tot overwegend vrij krachtig uit zuidwest met rukwinden tot 60 à 70 km/u. Aan zee is de zuidwestenwind meestal krachtig tot soms zeer krachtig met rukwinden tot 70 à 75 km/u.


In de nacht van dinsdag op woensdag wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt en is het overwegend droog. In de loop van de nacht kan er hier en daar wel een bui vallen. De minima liggen tussen 0 of +1 graad in de Hoge Ardennen en 7 graden aan de kust. De wind waait matig tot vrij krachtig uit zuidzuidwest. De rukwinden kunnen nog oplopen tot 50 à 60 km/u.

Woensdag

Woensdag wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt en is het vaak droog. De kans op een bui of wat regen is het grootst in het noordwesten van het land. In het zuidoosten zou het wel eens helemaal droog kunnen blijven overdag. De maxima liggen tussen 4 of 5 graden op de Hoge Venen en 10 à 11 graden in het centrum. De wind waait matig tot vrij krachtig uit zuidzuidwest met rukwinden van 50 tot 65 km/u. In de nacht naar donderdag neemt de wind fors toe en kunnen er rukwinden optreden tot 80 à 90 km/u. Het gaat daarbij ook regenen.

Donderdag

Donderdag trekt er 's ochtends een actieve regenzone door het land van west naar oost. De neerslagzone wordt gevolgd door opklaringen en stapelwolken, waaruit enkele buien kunnen vallen, vooral aan de kust. Tijdens de avond kan er opnieuw regen vallen over het zuiden van het land. De maxima, die tijdens de ochtend al bereikt worden, liggen tussen 6 graden op de Hoge Venen en 10 graden elders. De wind wordt een aandachtspunt, vooral tijdens de ochtend, en waait vrij krachtig en soms krachtig uit het zuidwesten met rukwinden tussen 70 en 90 km/u, of zelfs iets meer.

Vrijdag

Vrijdag trekt een actieve neerslagzone snel weg via het oosten. Daarna wordt het wisselvallig met soms opklaringen maar ook bewolkte periodes en nog enkele buien, vooral in het zuidoosten van het land. In de Ardennen is smeltende sneeuw mogelijk. De maxima liggen tussen 2 en 7 graden bij een matige, of soms nog vrij krachtige wind uit het westen tot zuidwesten.

Zaterdag

Dit weekend wordt het wat kouder en verschillende neerslaggebieden trekken doorheen ons land. De winter komt wellicht opnieuw om de hoek kijken want de neerslag wordt opnieuw winters in Hoog-België en op de Ardense hoogten verwachten we dan ook opnieuw sneeuwval. Zelfs ten noorden van Samber en Maas kan er soms smeltende sneeuw vallen. De maxima liggen rond het vriespunt op de hoogten van de Ardennen en rond 3 of 4 graden in het centrum. 's Nachts kan het ook in Vlaanderen opnieuw gaan vriezen.

Zondag

Dit weekend wordt het wat kouder en verschillende neerslaggebieden trekken doorheen ons land. De winter komt wellicht opnieuw om de hoek kijken want de neerslag wordt opnieuw winters in Hoog-België en op de Ardense hoogten verwachten we dan ook opnieuw sneeuwval. Zelfs ten noorden van Samber en Maas kan er soms smeltende sneeuw vallen. De maxima liggen rond het vriespunt op de hoogten van de Ardennen en rond 3 of 4 graden in het centrum. 's Nachts kan het ook in Vlaanderen opnieuw gaan vriezen.

Maandag

Maandag trekt er een volgende actieve neerslagzone doorheen ons land, wellicht in combinatie met veel wind en tegen de avond ook zachtere lucht. 

Cookies opgeslagen