Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Hogedrukgebieden boven Centraal-Europa zorgen voor rustig en stabiel weer in vele gebieden van Europa. Het is zonnig en warm in het zuiden en zuidwesten van het continent, met op dinsdag en woensdag maxima tussen 25 en 30 graden of wat meer in het Iberisch Schiereiland en tussen 20 en 25 graden in Frankrijk. In Italië en Griekenland wordt het veelal zo'n 20 graden of wat meer langs de kust. De kern van dit hogedrukgebied trekt in de tweede helft van de week naar de Balkan, waar het voor rustig en zonnig weer zal zorgen. Een nieuw hogedrukgebied trekt dan tegelijkertijd van de Atlantische Oceaan naar West-Europa.

In het noorden van Europa is het wisselvallig met vaak storingen die voor regen of sneeuw (in de gebergten) zorgen in de Britse Eilanden, IJsland, Scandinavië en de Baltische Staten. Vaak staat er ook veel wind. Een verzwakte storing trekt tussen de twee hogedrukgebieden in over West-Europa rond woensdag en donderdag met dan tijdelijk wat meer bewolking en lichte neerslag in Frankrijk, de Benelux en Duitsland.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen