Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Een depressie boven Scandinavië bepaalt het weer in de noordelijke helft van Europa en stuurt kille en onstabiele lucht over West- en Centraal-Europa richting Oost-Europa met in deze gebieden vaak buien die in Scandinavië maar ook in de hoger gelegen delen van Centraal-Europa soms winters zijn.

Het Middellandse Zeegebied bevindt zich aan de zuidelijke en warme zijde van een zonale straalstroom boven Europa. Afgezien van wat lokale onstabiliteit rondom Sicilië, geniet men daar van warm, droog en overwegend zonnig weer. In Griekenland en Turkije wordt het tussen 25 en 30 graden of plaatselijk wat meer en ook in het zuiden van Spanje en Portugal kan het 30 graden worden of iets meer.

Ondertussen nadert een Atlantische depressie de Britse Eilanden. In de loop van vrijdag en zaterdag trekt een mobiele hogedrukwig over West-Europa en wordt de stroming geleidelijk zuidelijk. Aan de voorzijde van het Atlantische laag wordt er dan warme en onstabiele zuidelijke lucht naar West-Europa gevoerd. Op zaterdag geeft dit aanleiding tot een vrij actief warmfront. In de loop van zondag en maandag trekt een golvend koufront vanaf het westen het continent op met regen- en lokale onweersbuien.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen