Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Een actieve depressiekern bevindt zich zaterdagochtend boven de zuidelijke Noordzee en de Benelux. Vervolgens trekt deze opvullend naar de Alpen en Italië. Rond deze depressie circuleren storingen die zaterdag (veel) regen brengen naar het zuiden van Groot-Brittannië, Frankrijk, de Benelux, Duitsland en Denemarken en het noorden van Polen. Zondag verlaat de regen de Benelux, maar in grote delen van Frankrijk en Duitsland blijft het regenen. In het zuiden van Duitsland en zeker in de Alpen valt de neerslag als sneeuw.

Het grootste deel van Scandinavië geniet intussen van rustig en meestal droog en vrij zonnig weer. Het is er wel koud met vrijwel algemene vorst, zowel 's nachts als overdag.

De meeste streken op het Iberisch Schiereiland genieten van aangenaam weer met veel zon. Vooral in Andalusië en Valencia kan het kwik waarden tussen 25 en 30 graden bereiken. In het westen en het noorden van het schiereiland is er meer bewolking met perioden van regen, of winterse neerslag in de bergachtige gebieden.

Italië krijgt zaterdag veel zon. In het zuiden van de laars en op Sicilië zijn temperaturen tot rond 25 graden mogelijk. Vanaf zondag stijgt de kans op neerslag vanaf het noorden.

De Balkanregio moet zaterdag rekening houden met veel neerslag. Zondag verplaatst dit slechte weer zich naar Oekraïne.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen