Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Een lagedrukgebied met verschillende kernen ten zuiden en oosten van IJsland stuurt verschillende neerslagzones of buienlijnen naar de Britse eilanden en Scandinavië. Soms trekken ze in afgezwakte vorm langs het Kanaal en de Benelux, vooral van woensdag tot vrijdag. Opvallend is dat de wind op sommige momenten stormachtig kan waaien over de Britse eilanden.

Een uitgestrekt hogedrukgebied strekt zich uit over een groot deel van het Europese vasteland. Het beschermt een groot deel van frontale storingen, gaande van het Iberische schiereiland tot Rusland over Midden-Europa. We verwachten dus veel zon in deze gebieden. De vaak heldere nachten verlopen ook koud, maar overdag warmte de herfstzon de atmosfeer nog vrij sterk op, waardoor er soms een groot temperatuurverschil is tussen dag en nacht. De maxima stijgen in Spanje en Zuid-Frankrijk, waar de zon uiteraard wat krachtiger is, soms nog boven 30 graden.

Een hoogtelaag tussen Italië en Griekenland trekt oostwaarts. Het zal onstabiel weer veroorzaken boven Zuid-Italië, Sicilië en de Balkan, daarna ook in Griekenland en Turkije, met soms zware buien en onweer.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen