Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

De komende dagen trekken oceaanstoringen over een groot deel van Europa. Een storing is bijzonder actief en brengt zware regen van de Britse eilanden tot Noorwegen, via de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Denemarken.
Vanaf vrijdag zal een maritieme luchtstroming van polaire oorsprong aanleiding geven tot onstabiel weer boven West-Europa, met buien of natte sneeuw op de vlaktes en sneeuwval boven de Alpen.

Koude lucht zal nog steeds aanwezig zijn boven Scandinavië en het uiterste oosten van Europa, waar de temperaturen nauwelijks boven 0°C zullen stijgen met uitschieters tot -15 of -20 graden in Lapland; in contact met deze luchtmassa zullen storingen vanaf de Atlantische Oceaan sneeuwval veroorzaken. Aan het einde van de week zouden de temperaturen in deze regio's echter moeten stijgen.

Vanaf vandaag wordt het weer ook onstabieler boven het Iberisch schiereiland tot zeker begin volgende week.

Een lagedruksysteem, gecombineerd met een trog in de bovenlucht, zal nog enkele buien produceren boven Zuid-Italië, de Balkan en delen van Turkije. Aan het einde van de week of vanaf volgend weekend zal de gestoorde of onstabiele lucht boven West-Europa zich uitbreiden naar het Middellandse Zeegebied, waar er waarschijnlijk enkele intense regen- en onweersbuien zullen voorkomen, vooral boven Italië en de landen aan de Adriatische Zee.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen