De rol van het KMI binnen het onderzoek met ozonsondes werd in de aprileditie van de nieuwsbrief van het Global Atmospheric Watch (GAW) programma van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) belicht.
Immers, sinds vorig jaar heeft het KMI de rol van Quality Assurance and Science Activity Centre (Centrum voor kwaliteitsgarantie en wetenschappelijke activiteiten) voor ozonsondes overgenomen binnen WMO-GAW van het Wetenschapscentrum Jülich (Duitsland). De belangrijkste doelstellingen van het GAW Quality Assurance (QA)-systeem zijn ervoor te zorgen dat de gegevens in de World Data Centers (WDC's):
- consistent zijn
- van bekende en gepaste kwaliteit
- ondersteund door uitgebreide metadata
- voldoende compleet om de wereldwijd atmosferische toestanden te beschrijven met een voldoende hoge ruimtelijke en temporele distributie.
Het Wetenschapscentrum Jülich (blijft wel het Wereld Calibraticentrum voor ozonsondes, aangezien het over een enorme drukkamer beschikt (het Centrale Calibratielabo). In deze drukkamer kan de atmosfeer nagebootst worden die een ozonsonde, tijdens zijn vlucht met een weerballon, doorkruist: een dalende luchtdruk, lagere temperaturen en sterk variërende ozonconcentraties, met o.m. een passage doorheen de ozonlaag. Deze drukkamer stelt ons dus in staat om vergelijkingscampagnes tussen verschillende ozonsondes en een referentie-instrument te organiseren, dewelke in de toekomst in nauwe samenwerking tussen het Wetenschapscentrum Jülich en het KMI zullen gebeuren. Deze samenwerking heeft eerder dit jaar al geleid tot de publicatie van een wetenschappelijk artikel omtrent een nieuwe correctiemethode voor de ozonsondedata, gebaseerd op de metingen van alle voorbije meetcampagnes in de drukkamer te Jülich.
Andere activiteiten van het KMI als Quality Assurance and Science Activity Centre voor ozonsondes worden hier beschreven.