Belgisch onderzoek naar het klimaat in Antarctica

In het kader van het meerjarig Belgisch onderzoeksprogramma BRAIN-be (Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks) nam het KMI deel aan het project AEROCLOUD rond atmosferisch onderzoek op Antarctica, meer precies op de Belgische Antarcticabasis Prinses Elisabeth.

Het project AEROCLOUD werd gecoördineerd door de KULeuven. Naast het KMI nam ook het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) deel aan dit project. Samen hebben deze instituten verschillende instrumenten geïnstalleerd om de neerslag, de bewolking, aerosoldeeltjes en de samenstelling van de atmosfeer te onderzoeken.

Weerstation dicht bij de Belgische Antarcticabasis Prinses Elisabeth
Weerstation dicht bij de Belgische Antarcticabasis Prinses Elisabeth

Het doel van het project was om een antwoord te vinden op de volgende vraag: “Hoe beïnvloeden aerosolen en wolken het klimaat in Oost-Antarctica?”. Antarctica speelt immers een belangrijke rol voor het globale klimaat. Het bevat ’s werelds grootste zoetwaterreservoir en het smelten ervan zou de zeespiegel aanzienlijk doen stijgen.

De resultaten van het project tonen aan dat er relaties zijn tussen aerosolen, wolken, neerslag en hun invloed op de massabalans van het ijs aan het oppervlak. Dankzij deze resultaten werd een regionaal klimaatmodel voor Oost-Antarctica verbeterd om tot meer betrouwbare klimaatprojecties voor de toekomst te komen.

Deelnemers van het Antarctic Climate Symposium.
Deelnemers van het Antarctic Climate Symposium.

Na vier jaar onderzoek liep het project AEROCLOUD op zijn einde en werd een wetenschappelijk symposium te Brussel georganiseerd in de gebouwen van het Federaal Wetenschapsbeleid, dat zowel het project als het symposium heeft gesteund.

Op het symposium kwamen meer dan 60 onderzoekers bijeen van verschillende nationale en internationale universiteiten en instituten die rond het thema "klimaat op Antarctica" hebben gewerkt. Daarbij werd de nadruk gelegd op de sterke internationale betrokkenheid van het Belgisch onderzoek.

De verschillende thema’s die aan bod kwamen varieerden van meteorologie, atmosferische samenstelling, oceanologie, glaciologie, modellering tot wolken en neerslag.

Cookies opgeslagen