Over het KMI

Het klimatologisch waarnemingsnetwerk

Het klimatologisch netwerk telt ongeveer 200 stations verdeeld over het ganse land. Het bestaat uit waarnemers gerekruteerd door het KMI en agenten van de staat, gemeenschappen of  diverse maatschappijen. De meeste waarnemers zijn gepassioneerde liefhebbers van de meteorologie die in weer en wind hun waarnemingen op een zeer nauwgezette manier noteren.

Elke morgen omstreeks 8 uur meten de waarnemers de hoeveelheid water die in de voorbije 24 uur gevallen is in een pluviometer van het KMI. In de helft van de stations worden bovendien ook de extreme luchttemperaturen genoteerd door het aflezen van de maximum en minimum thermometers in een gestandaardiseerde weerhut. Deze metingen worden in de loop van de dag verder aangevuld, afhankelijk van de beschikbaarheid van de waarnemer, door bijkomende observaties zoals het nachtminimum op gazon, de verdeling van de regen gedurende de dag, mistvorming, de sneeuwhoogte of de passage van een onweer.

Dagelijks of maandelijks, afhankelijk van het station, sturen de waarnemers de resultaten van hun metingen naar het KMI.

De informatie wordt gestockeerd in de gegevensbank van het KMI en de kwaliteit ervan wordt gecontroleerd. De gevalideerde gegevens worden nadien gebruikt door de Dienst Meteorologische en Klimatologische Inlichtingen om te antwoorden op de vele informatie aanvragen van het publiek, de bedrijven en de overheden.

Cookies opgeslagen