Structuur

Teledetectie vanuit de ruimte

De dienst Teledetectie vanuit de ruimte zorgt voor de ontvangst van de satellietbeelden voor de weersvoorspelling. Ze verwerkt satellietmetingen voor onderzoek naar de opwarming van de aarde. Ze bouwt onze eigen instrumenten voor de meting van de zonneënergie vanaf satellieten. Ze meet ook de beschikbare zonneënergie in België.

De voornaamste activiteiten zijn:

  • Satellietbeelden voor de weersvoorspelling


Waarnemingen vanaf satellieten vormen de belangrijkste bron van gegevensvoor weersvoorspellingsmodellen. De Europese geostationaire Meteosat satellieten leveren de bewegende weerbeelden waarop de verplaatsing van wolken kan gevolgd worden.

  • De opwarming van de aarde


Het Europese GERB instrument meet de opwarming van de aarde vanaf de Meteosat satelliet. Het KMI is het centrum voor de verwerking van de GERB gegevens.

  • De zon en het klimaat


De zon heeft een rechtstreekse invloed op de opwarming van de aarde. De dienst bouwt onze eigen instrumenten voor de meting van de hoeveelheid zonneënergie die invalt op de aarde. Ze gebruikt deze instrumenten vanaf satellieten, zo levert ons DIARAD/VIRGO instrument metingen vanaf de SOHO satelliet sinds 1996.

  • De zonneënergie in België

De beschikbare zonneënergie wordt op verschillende plaatsen in België gemeten sinds 1951.

De onderzoeksdomeinen van de dienst zijn de zonne-irradiantie en de energiebalans van de Aarde

Contactpersonen

Dr. Stijn Nevens (NL/FR/ENG), hoofd van de Wetenschappelijke Dienst Waarnemingen

Tel: 02/373 06 02

Dr. Nicolas Clerbaux (FR)

Tel.: 02/373 06 10

Top

Cookies opgeslagen