Nieuws en info
Temperatuur
Zie ook naar de weerwoorden maximumtemperatuur en minimumtemperatuur.
De temperatuur van de lucht wordt bepaald door de beweeglijkheid van de atomen in de moleculen die er zich in bevinden. Wordt een hoeveelheid lucht bijvoorbeeld samengeperst (zoals in een fietspomp), dan komen de moleculen dichter op elkaar te zitten (de ruimte die ze krijgen is immers kleiner omdat het volume verkleint) en daardoor botsen de moleculen frequenter met elkaar waarbij meer energie (warmte) vrijkomt.
In de meeste landen wordt de temperatuur in de weerberichten uitgedrukt in graden Celsius. In een aantal landen, zoals in de Verenigde Staten, wordt gewerkt met de schaal van Fahrenheit. Er bestaan nog andere temperatuurschalen, zoals die van Kelvin. Zie voor de omrekeningen tussen de temperatuurschalen naar: https://www.meteo.be/nl/info/veelgestelde-vragen/metingen-en-meeteenheden/hoe-kunnen-temperatuurmetingen-met-elkaar-vergeleken-worden
Verschillende temperaturen
Een weervoorspeller moet rekening houden met verschillende temperaturen:
- De klassieke luchttemperatuur, die gemeten wordt op 1,5 m hoogte in een thermometerhut. We vinden deze temperaturen terug in de waarnemingen. In de weerberichten worden de maxima en de minima voorspeld.
- Temperaturen aan de grond die belangrijk zijn voor de land- en tuinbouw, de toestand van de wegen, het aanvriezen van neerslag,.... Bij rustige en heldere nachten kan het gemakkelijk 5 graden kouder zijn aan de grond dan op 1,5 m hoogte.
- Temperaturen in de bodem.
- Temperaturen van het zeewater.
- Temperaturen in de hogere luchtlagen die bijvoorbeeld een idee geven over de onstabiliteit van de atmosfeer.
Omschrijvingen van de temperaturen in de weerberichten
In weerberichten wordt vaak met termen gewerkt die aan de temperaturen een gevoelswaarde of indruk geven.
Voorbeeld 1. In juli is de gemiddelde maximumtemperatuur 23°C. Als de voorspelde maxima als volgt zouden zijn, is de omschrijving:
- 33°C = zeer warm
- 30°C = warm
- 26°C = vrij warm
- 23°C = normaal
- 20°C = koel
- 16°C = zeer koel
Voorbeeld 2. Voor half januari is de gemiddelde maximumtemperatuur 5°C. We kunnen stellen:
- 13°C = zeer zacht
- 10°C = zacht
- 7°C = vrij zacht
- 5°C = normaal
- 2°C = vrij koud
- -1°C = koud
- -4°C = zeer koud
De hoogste maximumtemperatuur die in Ukkel werd waargenomen (sinds 1901) is 39,7° C op 25 juli 2019. Op diezelfde dag werd in Begijnendijk (provincie Vlaams-Brabant, nabij Aarschot) maar liefst 41,8° C genoteerd, wat tot heden het nationale record is.
De koudste temperatuur in Ukkel, namelijk -20,2°C, werd op 25 januari 1881 in een open hut waargenomen. In Rochefort zakte het kwik tot -30,1°C op 20 januari 1940.