Nieuws en info

Ruimen of krimpen van de wind

In weerberichten wordt soms gesproken over het ruimen en het krimpen van de wind. Met het ruimen van de wind bedoelen we dat de windrichting verandert in de richting van de klok, bijvoorbeeld van het zuidwesten via het westen naar het noordwesten. Omgekeerd zal bij het krimpen van de wind de verandering gebeuren tegen de richting van de klok, bijvoorbeeld van zuid via zuidoost naar oost.

Het kan belangrijk zijn om het onderscheid te maken tussen een ruimende en een krimpende wind. Stel dat de wind van het noordwesten naar het zuiden draait. Als er in het weerbericht sprake is van een krimpende wind betekent dit een richtingsverandering via het westen. Als de wind zou ruimen betreft het een draaiing via het noorden en het oosten.

Langs fronten vertoont de wind een richtingsverandering. Zo ruimt de wind bij de doortocht van een warmfront vaak van zuid naar zuidwest, en bij een koufront van zuidwest naar west tot noordwest. Wanneer een hogedrukwig voorbijtrekt kan de wind van het noordwesten krimpen naar het zuidwesten.

Aanverwante begrippen

Cookies opgeslagen