Wetenschapper van het KMI wint internationale prijs met werk rond bosbranden

Karen De Causmaecker neemt de prijs in ontvangst van Dr. Clemens Mensink (voorzitter van het wetenschappelijk comité, ITM)

Dr. Karen De Causmaecker behaalde met haar werk rond bosbranden de tweede prijs in de categorie “Early Career Award” op de ITM conferentie (International Technical Meeting on Air Pollution Modelling and its Applications). In een presentatie getiteld 'Wildfire emissions and atmospheric dispersion' stelde ze het werk voor dat ze deed in samenwerking met twee collega's uit de groep 'dispersie en samenstelling van de atmosfeer' van het KMI, Alexander Mangold en Andy Delcloo.

De ITM conferentie werd dit jaar zowel fysiek als online georganiseerd aan de Polytechnische Universiteit van Catalonië (Universitat Politècnica de Catalunya). Het is één van de meest prominente fora voor het bespreken van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en hun toepassingen met betrekking tot het modelleren van luchtverontreiniging op een schaal variërend van lokaal (straatniveau) tot globaal. Daarnaast  brengt het wetenschappers en stakeholders die zich concentreren op luchtverontreiniging, klimaatverandering, beleid en gezondheid van over de hele wereld tesamen.

Bosbranden en dispersie in de atmosfeer

Bosbranden zijn een natuurlijk verschijnsel en wereldwijd worden er dagelijks verschillende branden waargenomen. In de afgelopen jaren is er echter door de klimaatsverandering een verandering in locatie en intensiteit van de branden te zien. Denk maar aan de branden in Australië en Californië. De verwachting is dat die trend zich in de komende jaren zal verderzetten.

Tijdens bosbranden komt een grote hoeveelheid roet en fijn stof vrij in de atmosfeer dat op hun beurt een invloed heeft op het weer en het klimaat. Het is dus belangrijk de uitstoot van de branden en het transport in de atmosfeer goed te begrijpen.

In dit onderzoek wordt het transport van uitgestoten fijn stof in de atmosfeer als gevolg van de hevige bosbranden in Australië in de Australische zomer van 2019-2020 bestudeerd. Als startpunt wordt de uitstoot van de branden zoals berekend door CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) gebruikt.. Aan de hand van deze data, wordt het atmosferisch transport berekend met behulp van het dispersiemodel FLEXPART. Figuur 1 toont het resultaat voor de concentraties fijn stof (kleiner dan 2.5 micrometer of PM2.5) op 7 januari 2020.

Figuur 1: Dispersie resultaten, gesimuleerd op 7 januari 2020. Deze figuur toont aan dat het fijn stof afkomstig van bosbranden in Australië de wereld rond reist.

Figuur 1: Dispersie resultaten, gesimuleerd op 7 januari 2020. Deze figuur toont aan dat het fijn stof afkomstig van bosbranden in Australië de wereld rond reist.

De wetenschappers vergelijken hun resultaten zowel met waarnemingen van satellieten als met data van meetstations die de luchtkwaliteit monitoren in Australië en Nieuw-Zeeland.  Die vergelijking stelt hun in staat hun model aan te passen waar nodig. In de toekomst kan de informatie over bosbranden gebruikt worden in de operationele weermodellen om zo de invloed van de branden op het weer en klimaat mee te nemen in de voorspellingen.

Cookies opgeslagen