Verwachtingen van berkenpollen op de KMI website en in de mobiele app

Heb je last van stuifmeelallergie? Wil je voor de volgende dagen het verwachte blootstellingsrisico aan berkenpollen weten? Bezoek dan zeker de pagina over stuifmeelallergie en hooikoorts of gebruik onze mobiele app. Nu het berkenpollenseizoen stilaan nadert, stelt het KMI samen met Sciensano voorspellingen van de hoeveelheid berkenpollen in de lucht ter beschikking. Wanneer het graspollenseizoen start, zullen ook de voorspellingen voor hooikoorts beschikbaar zijn. De verwachte allergieriscico’s voor je gekozen locatie vind je in de KMI app. Op de website vind je kaartjes met de voorspellingen voor heel België. Dit is het resultaat van een jarenlange samenwerking met Sciensano die reeds de KMI–verwachtingen van pollen op de website AirAllergy met waarnemingen deelt.

Weer en vegetatie verzoenen

Het voorspellen van de hoeveelheid pollen in de lucht is een delicate oefening dat weersverwachtingen en biologische processen van berkenbomen en grassen combineert. De hoeveelheid pollen in de lucht is afhankelijk van het aantal beschikbare pollen in de berkenkatjes en grasaren, hetgeen elk jaar anders is. Warmere lucht doet de katjes en aren rijpen. Na voldoende opwarming kan de wind het rijpe stuifmeel losblazen en meevoeren over grotere afstanden weg van de pollenbron.

Wanneer de berken bloeien, hangen er aan het einde van de takken gele katjes, waaruit door de wind het stuifmeel wordt geblazen.

Om het aantal pollen in de lucht voor een bepaalde plaats te berekenen is kennis over de verspreiding van berken en grassen, de rijping van de bloeiwijze en de weersverwachtingen van temperatuur, relatieve vochtigheid, neerslag en windpatronen, belangrijk. Windstille en neerslagrijke omstandigheden verminderen drastisch het aantal pollen in de lucht. Tijdens droge en warme omstandigheden met wind neemt de hoeveelheid pollen in de lucht toe, waarbij de allergierisico’s verhogen voor mensen die gevoelig zijn aan de allergenen in deze pollen.

Meer pollenweer

De berekeningen zijn gebaseerd op het pollentransportmodel SILAM (of in het Engels ‘System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition). Het model brengt weersvoorspellingen en gegevens van bomen en grassen samen om het pollentransport in te schatten. De originele versie van dit model is afkomstig van onze Finse collega’s uit Helsinki. In samenwerking met Sciensano, die beschikt over decennia-lange aan pollenwaarnemingen op vijf locaties verspreid in ons land, heeft het KMI de pollenmodule binnen het SILAM model specifiek voor België aangepast. Verdere modelverbeteringen  gebeuren op continue basis. In de toekomst kan dit model eveneens gebruikt worden om de pollen van de hazelaar en de els te voorspellen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Cookies opgeslagen