Nazomer met hoge uv-index door dunne ozonlaag

Deze week kunnen we nog even genieten van droog, zonnig en warm weer. Maar het is niet zonder risico: we meten en voorspellen een uitzonderlijk hoge uv-index voor deze tijd van het jaar. De totale hoeveelheid ozon in de hogere atmosfeer is op dit moment uitzonderlijk laag in onze streken (zie grafiek 2). De oorzaak ligt hoofdzakelijk bij de aanvoer van zuidelijke, subtropische luchtmassa’s die een lagere hoeveelheid ozon bevatten, terwijl het net die ozonlaag in de hoge atmosfeer is, die als beschermingslaag optreedt (tegen o.a. zonnebrand, huidkanker en cataract) en een groot deel van de uv-straling van de zon tegenhoudt. Een lagere hoeveelheid ozon betekent dus een hogere uv-index.

Op dinsdag 5 september bereikte de uv-index een maximale waarde van 6 in Ukkel, terwijl we voor deze tijd van het jaar een uv-index tussen 5 en 5.5 verwachten. Onder zulke omstandigheden kan onbeschermde huid al binnen de 20 minuten schade oplopen. Het is dus ten zeerste aangeraden om zich te beschermen met zonnecrème, aangepaste kledij en door s’middags uit de zon te blijven.

Bij de grafiek met de uv-index is te zien dat de voorspelling voor gisteren, dinsdag 5 september 2023, iets lager was dan daadwerkelijk gemeten. Voor onze uv-index voorspelling worden de gemeten ozonwaarden van de dag ervoor genomen. Maar omdat die totale hoeveelheid ozon dinsdag uiteindelijk nog lager was dan de al uitzonderlijk lage ozonwaarden de dag ervoor, was de gemeten uv-index hoger dan de voorspelling.

De uv-index voorspelde (grijze lijn) en gemeten (zwarte punten) uv-index op 5 september 2023.

Deze grafiek toont de gemeten dagelijkse waarden van de dikte van de ozonlaag (anders gezegd, de totale hoeveelheid ozon in de atmosfeer boven Ukkel) van dit jaar (de blauwe lijn), aangevuld met de waarden van 2022 vanaf 6 september (zwarte lijn). De oranje lijn toont het langjarig gemiddelde, de band in het lichtoranje duidt de 95% grens van alle tot nu toe gemeten waarden (sinds 1971) op de respectievelijke dag van het jaar.

Top

Cookies opgeslagen