Mysterieuze golvende wolken aan de hemel op zaterdag 29 juni

Tijdens de onweersbuien van zaterdag 29 juni, waren enkele spectulaire wolken te zien die zeldzaam zijn in België. De wolk in kwestie is de asperitas, een bijzondere wolk die wordt gevormd door de moeilijke menging van twee luchtmassa's.

De golvende structuur ontstaat door een contrast tussen warme en koude lucht.  Koude lucht, die dichter en dus zwaarder is, daalt van de bovenkant van de wolk naar de onderkant, terwijl warmere, lichtere lucht naar de bovenkant stijgt.

Jullie hebben deze wolken zaterdag goed opgemerkt. Bedankt voor het delen van jullie foto's!

Bron foto's: Dries Theuwissen

In 2017 classificeerde de WMO, de wereld meteorologische organisatie, Asperitas in haar Internationale Wolkenatlas en beschreef het als volgt:

  • Asperitas: Goed gedefinieerde golvende structuren aan de onderkant van de wolk, chaotischer en minder horizontaal gerangschikt dan de undulatus-variant. De asperitas wordt gekenmerkt door plaatselijke golvingen aan de basis, ofwel glad ofwel bollig, soms aflopend in scherpe punten, waardoor het lijkt alsof je een ruwe zee van onderaf ziet. De diversiteit aan belichting en wolkendiktes kan spectaculaire visuele effecten opleveren.

 

Cookies opgeslagen