Kaarten met gecumuleerde voorspelde neerslag beschikbaar

Voortaan zijn ook kaarten van België met de totale hoeveelheid verwachte neerslag over een periode van 24u en 48u beschikbaar op de pagina ‘Neerslagtotalen’ van onze website.

Tot nu toe konden de gegevens van de neerslagverwachting op kaart enkel voor de komende uren geraadpleegd worden op onze website en via de KMI-app. Voortaan is het dus ook mogelijk om in een oogopslag een beter overzicht te krijgen van de neerslagverwachting over het ganse land voor een periode van 24u en van 48u. Dankzij deze overzichtskaarten is het mogelijk om in te schatten hoe dicht de neerslag bij een gemeente komt en hoeveel neerslag er daar kan vallen.

De kaarten met de totale verwachte neerslag voor de volgende 24 en 48u worden gevalideerd en gecontroleerd door onze meteorologen die werken met diverse weercomputermodellen. Ze kiezen per regio het best mogelijke weermodel, op basis van de weersituatie en hun ervaring. Deze kaarten kunnen dus afwijken van de neerslagkaarten van het ALARO-model.

Om snel evoluerende weersituaties zoals (onweers)buien in kaart te brengen verversen we tweemaal per uur deze kaarten. De meest recente waarnemingen van onze neerslagradars laten toe om de neerslag voor de komende uren beter te voorspellen.

Het KMI heeft diverse actoren, autoriteiten en gebruikers bevraagd over hun noden omtrent weersinformatie. Eén van de belangrijkste wensen was het kunnen beschikken over gevalideerde neerslagvoorspellingen voor de komende dagen.

Autoriteiten, organisatoren van evenementen en burgers beschikken voortaan via een muisklik steeds over de best mogelijke neerslagverwachting voor de komende 24u en 48u.

 

 

 

 

Cookies opgeslagen