Code rood in Italië: wat is een "medicane", de mediterrane cycloon die indrukwekkende overstromingen veroorzaakt op Sicilië?

Sinds de recente overstromingen in Italië tonen de voorspellingskaarten momenteel een opmerkelijke depressie boven de Middellandse Zee, die evolueert naar een medicane (een Engelse samentrekking van 'mediterranean' en 'hurricane'). Dit is nog steeds een minder krachtig fenomeen dan een orkaan (kleiner en korter van duur), maar deze mediterrane storm genaamd Apollo kan leiden tot zeer hevige wind en neerslag in het uiterste zuiden van Italië, ter hoogte van Malta en Sicilië.
 
Het mediterraanse lagedrukgebied ontstaat door de combinatie van warm zeewater en koude lucht in de hogere luchtlagen. Hierdoor kan een warme kern ontstaan, waarrond intense onweders voorkomen en waarbij er zich een rustiger gebied vormt in het centrum (het oog van het systeem).

Vrijdag en zaterdag tonen de verwachtingen van deze storm hevige neerslag over de bovengenoemde regio's. Vervolgens zal het systeem zich verplaatsen naar het zuidoosten van het Middellandse Zeegebied, en nog steeds gepaard met zware regen- en onweersbuien, maar die minder lang op dezelfde plaats zullen blijven.

Warmere regio duidelijk zichtbaar op de hoogtekaart ten zuiden van Sicilië. Bron: ECMWF.

Mogelijke "medicane" boven het midden van het Middellandse Zeegebied op vrijdag (kaarten van bewolking, atmosferische druk en neerslag). Bron: ECMWF.

Mogelijke "medicane" boven het midden van het Middellandse Zeegebied op vrijdag (kaarten van bewolking, atmosferische druk en neerslag). Bron: ECMWF.

Cookies opgeslagen