Bezoek van de Koning aan de Pool Ruimte

Het KMI, het Koninklijk Instituut voor Ruimte-Aëronomie en de Koninklijke Sterrenwacht hebben de eer gehad om op woensdag 31 januari de Koning te ontvangen. De Koning is gekend voor zijn interesse in de wetenschappen, en in het bijzonder in alles wat in de ruimte gebeurt.

Een aantal wetenschappers van de drie instituten van de Pool Ruimte in Ukkel hebben topprojecten kunnen presenteren met een belangrijke Belgische bijdrage. Vanuit het KMI werden twee projecten van de onderzoeksgroep Teledetectie vanuit de ruimte in de kijker gezet: GERB en EarthCARE. Onze wetenschapper Edward Baudrez legde het belang van het onderzoek uit aan de Koning en hoe het onderzoeksteam op het KMI hier aan bijdraagt met de expertise in radiometers.

De wetenschapper Edward Baudrez deelt zijn ervaring en passie voor de projecten van zijn onderzoeksgroep met de Koning.

GERB

De Geostationary Earth Radiation Budget (GERB) radiometer is een breedbandradiometer aan boord van de meteorologische satelliet Meteosat van de tweede generatie. Dit instrument meet de korte- en langegolfcomponenten van de straling die de aarde verlaat in de regio van 70°N tot 70°S, en van 70°W tot 70°E (Europa, Afrika, Atlantische Oceaan, Midden-Oosten).

EarthCARE

De EarthCARE-satellietmissie (Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer) zal een beter inzicht verschaffen in de rol die wolken en aërosolen spelen bij het terugkaatsen van invallende zonnestraling naar de ruimte en het opvangen van infraroodstraling die door het aardoppervlak wordt uitgezonden.
Het KMI ontwikkelt de verwerkingsmodule van de breedbandradiometer aan boord van EarthCARE.

Zijne Majesteit Koning Filip toonde veel interesse voor het Belgisch ruimte-onderzoek en de kwaliteit van onze onderzoekers.

Cookies opgeslagen