Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Een brede hoogtetrog boven het Europese continent, vergezeld van koude bovenluchten, ligt de komende dagen aan de basis van verschillende lagdrukkernen met storingen eraan verbonden. Tussen de storingen in moet men rekening houden met (voorjaars)buien en eventueel onweer die zich gemakkelijk kunnen ontwikkelen in de koude en onstabiele polaire muchtmassa die een groot deel van Europa veroverd heeft. In de Middelgebergtes is er al sneeuw gevallen en boven 800 m is er zelfs een dik pak gevallen, waardoor skipistes tijdelijk weer open zijn, zoals in het Zwarte Woud en in de Vogezen. In de Ardennen is er ook al wat (smeltende) sneeuw gevallen en dat gaat ook het komende weekend gebeuren.

Een hogedrukgebied boven de Atlantische hogedrukgebied laat zijn gunstige invloed voelen tot over het westen van de Britse Eilanden en het Iberisch Schiereiland.

In het weekend en begin volgende week breidt de hoge druk zich uit richting Scandinavië. De koudste bovenluchten van Centraal-Europa komen boven West-Europa te liggen wat de atmosfeer zeer onstabiel maakt overdag. Voorjaarsbuien en in hoger gelegen gebieden gaat er dan opnieuw sneeuw vallen. Tegen het einde van volgende week lijkt de wind naar het zuiden te draaien en dat zou een flinke verzachting betekenen voor West- en Centraal Europa.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen